Zdrowsza morska sól to mit

Naukowcy z Wielkiej Brytanii sprawdzili, czy faktycznie sól morska jest zdrowsza niż zwykła sól warzona. Niestety wyniki badań okazały się niekorzystne dla producentów soli morskiej.

Jak informuje BBC News, badania nad solą przeprowadziła organizacja konsumencka „Which?” oraz Consensus Action on Salt and Health. Badano skład chemiczny soli – zarówno tej zwykłej, taniej, dostępnej w hipermarketach, jak i tej bardziej wyjątkowej, pochodzącej z egzotycznych mórz, słonych jezior czy też różową „solą himalajską”. Jak się okazało, we wszystkich rodzajach soli znajduje się taka sama ilość chlorku sodu, który jest szkodliwy dla zdrowia.

Modną sól morską polecają kucharze znanych restauracji i celebryci. Taka sól sprowadzana jest do Wielkiej Brytanii z Pakistanu, Chile, Himalajów, Australii, ale także z Polski. Tymczasem normalna dieta posiada wystarczającą ilość chlorku sodu i dosalanie potraw jest nie tyle niepotrzebne, co wręcz szkodliwe. Jak pokazały badania, nie ma znaczenia, jakiej soli używamy – każda w nadmiernych ilościach (czyli więcej niż łyżeczka dziennie) szkodzi nam w tym samym stopniu.

Post Author: szybka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *