Tajemnice żurawiny

Jest doskonałym dodatkiem do drobiu, dziczyzny i cielęciny oraz serów pleśniowych. Poza tym, że jest przepyszna, ma też sporo właściwości leczniczych.

Żurawina wielkoowocowa, uprawiana na skalę przemysłową, pochodzi z terenów Ameryki Północnej. W Polsce znane są tylko dwa dziko rosnące gatunki tej rośliny: żurawina pospolita oraz żurawina błotna, rosnąca na torfowiskach. Ta długowieczna roślina może owocować nawet przez 100 lat. Jej czerwone owoce są źródłem witamin (A, B1, B2, B6, C), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza), oraz przeciwutleniaczy hamujących powstawanie nowotworów. Substancje zawarte w owocach żurawiny mają szerokie zastosowanie profilaktyczne.

Zapobiega zakażeniom układu moczowego

Sok żurawinowy zakwasza mocz, działa antybakteryjnie, oraz zawiera składniki utrudniające przyleganie bakterii E. coli do ścian układu moczowego. Dzięki temu bakterie E. coli są wypłukiwane wraz z moczem. Ponad 80 % infekcji układu moczowego jest powodowane przez bakterie, dlatego też żurawina ma istotne znaczenie dla jego zdrowia.

Ma dobroczynne działanie na układ pokarmowy

Żurawina ma właściwości probiotyczne, niszczy szkodliwe bakterie oraz wspomaga rozwój dobroczynnej flory bakteryjnej znajdującej się w naszych jelitach.

Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych

Jest to zasługa zawartości kwasu chinowego w żurawinie, który zakwasza lekko mocz i zapobiega tym samym łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki, czyli kamienie nerkowe.

Podwyższają stężenie dobrego cholesterolu

Jak wiemy, niskie stężenie cholesterolu HDL, zwanego dobrym cholesterolem, może wywoływać choroby układu krążenia. Regularne picie soku z żurawiny pomaga podwyższyć poziom cholesterolu HDL w organizmie.

Zapobiega chorobie wrzodowej żołądka

Sok z żurawiny wspomaga walkę z Helicobacter pylori, który jest główną winowajcą choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Hamuje rozwój komórek nowotworowych

Ostatnie badania dowiodły, że u osób pijących soki żurawinowe aktywność komórek nowotworowych była mniejsza, niż u tych, którzy ich nie stosowali. Ponadto podnosi o ponad 100 % poziom przeciwutleniaczy zapobiegającym chorobom nowotworowym.

Marta Dewicka
foto: flickr.com/by Half Chinese

Post Author: szybka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *