Sok jabłkowy – najzdrowszy sok

Według badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców picie soku z jabłek jest bardzo zdrowe. Zawiera on mnóstwo składników antywirusowych, witamin i błonnika. Jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny w smaku. Pity codziennie może mieć również korzystny wpływ na naszą urodę.

Nie od dziś wiadomo, że jedzenie jabłek pozytywnie wpływa na nasz organizm. Jedno z angielskich przysłów mówi, że „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala”. Jabłka są smaczne i odżywcze. W Polsce wielką popularnością cieszą się w szarlotkach i jabłecznikach. Najwięcej wartości mają jednak soki jabłkowe. Dość dobrze działają także soki grejpfrutowe i z ciemnych winogron, jednak to jabłkowe uważane są za najbardziej zdrowe.

Jabłka zawierają bardzo dużo witaminy C, minerałów i pektyn. Znajdują się w nich również działające odtruwająco kwercetyny, które mają zdolność wiązania metali ciężkich. Pektyny mogą chronić przed zawałem i miażdżycą, gdyż zmniejszają ilość wchłanianego do organizmu cholesterolu. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej można jej znaleźć w małych, kwaśnych jabłkach. Zawierają potas, dzięki czemu regulują gospodarkę wodną naszego organizmu, a dzięki zawartości żelaza działają przeciw anemii. Wartości odżywcze tego owocu zależą również od odmiany.

Jeśli chodzi o urodę, to zawarta w jabłkach witamina C uwalnia z organizmu wolne rodniki i przeciwdziała wiotczeniu się skóry. Wspólnie z witaminą P chronią naskórek przed powstaniem tzw. „pajączków”

Należy pamiętać, że nie każdy sok jabłkowy jest taki sam. Najwięcej wartości odżywczych mają soki poddane jak najmniejszej obróbce. Dlatego bardzo ważne jest czytanie etykiet na opakowaniach. Praktycznie wcale nie będą dobre dla naszego organizmu napoje jabłkowe lub koncentraty owocowe, zwłaszcza te najtańsze. Cenne składniki znajdziemy w sokach ze świeżych jabłek, najlepiej z ekologicznych upraw. Ważne, by soki były nieklarowane (bardziej mętne), nie zawierały dużej ilości cukru i konserwantów. Kierujmy się opakowaniami z napisem „100% soku- bez dodatku cukru”. Jabłko samo w sobie zawiera dużą ilość fruktozy, dlatego dodatkowy cukier w zdrowym soku jest zbędny.

Zrobienie soku jabłkowego przy pomocy sokowirówki jest bardzo łatwe. Nie musimy się obawiać, że znajdziemy w nim składniki, których nie potrzebujemy. Jako najzdrowszy sok jest jednocześnie jednym z najtańszych. Oprócz jabłek i niewielkiej ilości wody do jego przygotowania nie potrzebujemy już praktycznie nic.

Marcelina Kowalska

Post Author: szybka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *