Przepis na nietuczące ciasteczka owsiane

Nie da się być na diecie całe życie. Prędzej czy później nawet najbardziej urozmaicona dieta odchudzająca zostanie przerwana, bo przyjdzie ochota na coś słodkiego. Lepiej co jakiś czasu zaserwować sobie małokaloryczną słodką przekąskę niż potem rzucić się z wilczym apatytem na każdego cukierka, ciastko i tort w zasięgu wzroku.

Polecamy Wam przepis na bardzo zdrowe, małokaloryczne, ale i niezwykle smaczne ciasteczka owsiane, które w pełni zaspokoją ochotę na „coś słodkiego”. Najlepsze w nich jest to, że przygotownie trwa dosłownie 10 minut, pieczenie drugie 10 minut, więc po chwili już możemy cieszyć się smakim pysznych, chrupiących i zdrowych ciasteczek.

Do wykonania ciasteczek potrzebne będą:

Płatki owsiane – 500g

Cukier – 200g

Masło – 125g

Proszek do pieczenia – 1 mała łyżeczka

Jaja – 2szt

Olejek migdałowy – 10 kropelek

Dodatki do wyboru – bakalie, orzechy, migdały, płatki kokosowe, rodzynki

Kakao – opcjonalnie, jeśli chcemy, aby wyszły nam czekoladowe ciasteczka owsiane

Jak wykonać?

Masło i cukier miksujemy w misce. Dodajemy pozostałe składniki. Następnie formujemy nieduże, płaskie ciastka, układamy na papierze do pieczenia w niewielkiej odległości (tak, aby się stykały).

Pieczemy ok.10-15 minut (tak, aby ciasteczka miały złocisty kolor) w temperaturze 180 stopni. Czekamy jak ostygną i pałaszujemy ze smakiem.

Post Author: szybka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *