Najdziwniejsze restauracje na świecie

Na świecie istnieją setki restauracji. Jedne bardziej prestiżowe i droższe, inne mniej. Różnią się miedzy sobą rodzajem serwowanej kuchni, wystrojem i jakością podawanego jedzenia, ale okazuje się, że ludzka pomysłowość nie zna granic. Przedstawiamy Wam 10 najdziwniejszych restauracji na świecie.

  1. Kanibalistyczna restauracja Nyotaimori (Japonia)

Można powiedzieć, że dość popularne stało się jedzenie sushi z ciała nagiej kobiety czy mężczyzny. Celebryci często zamawiają takie atrakcje na przyjęcia, by narobić trochę rozgłosu, bo z pewnością nie jest to standardowy sposób podawania potraw. Natomiast pomysłodawcy restauracji „Nyotaimori” wymyślili nowy, „lepszy” sposób na urozmaicenie posiłku – jedzenie jest tam podawane na stołach operacyjnych w kształcie przypominającym ludzkie ciało! Ucztujący, korzystając z zestawu iście chirurgicznych narzędzi, mogą nacinać dowolną część „ciała” i zjadać to, co znajdą w środku, a co do złudzenia przypomina organy wewnętrzne. Oczywiście wszystko jest jadalne, ale po nacięciu pojawia się „krwawienie”, a całość tworzy dość makabryczne widowisko. To z pewnością rozrywka dla ludzi o silnych nerwach.

  1. Restauracja – Toaleta (Taiwan)

Czy kiedykolwiek słyszeliście o ludziach, którzy jedzą wprost z toalety? Taiwańska restauracja o nazwie Marton Theme Restaurant święci triumfy popularności. Wystrój lokalu przypomina łazienkę, a rolę krzeseł pełnią właśnie sedesy. Podobnie rzecz ma się z naczyniami – talerze i miski także mają kształt sedesów i pisuarów. Właściciel restauracji twierdzi, że jedzenie jest tak samo dobre, jak wszędzie indziej, ale chodzi o zabawę i trochę śmiechu. Zobaczcie filmik z lokalu i sami powiedzcie czy trochę Was to nie obrzydza?

  1. Podniebna restauracja (Belgia)

Jedna z belgijskich firm wpadła na pomysł, by oferować swoim klientom kolację w chmurach. Stół dla 22 osób jest podwieszany na specjalnej konstrukcji i za pomocą dźwigu podnoszony na wysokość 150 metrów! Z pewnością nie jest to dobre rozwiązanie dla osób z lękiem wysokości, nawet mimo tego, że każdy uczestnik jest przypinany do fotela pasami. Koszt takiej imprezy w dowolnym miejscu to ok. 8000 euro, no i trzeba pilnować, by nie upuścić widelca.

„>

  1. Ciemna restauracja (Chiny)

Pierwsza „Dark Restaurant” powstała w Chinach w 2006 roku. Dziś jest ich coraz więcej, w tym jedna w Polsce. Wnętrza tych lokali są całkowicie czarne. Klienci są witani w oświetlonym holu, gdzie muszą oddać wszelkie telefony komórkowe, zapalniczki i inne źródła światła, a następnie prowadzeni do stolika i obsługiwani przez kelnerów wyposażonych w noktowizory. Ponoć w całkowitej ciemności, kiedy nic nie widać, inne zmysły ulegają wyostrzeniu, więc jedzenie smakuje o wiele lepiej. Opinie klientów są z reguły bardzo pochlebne, ale trzeba pamiętać, że w takich warunkach można się nieźle pobrudzić.

  1. Cmentarna restauracja (Indie)

Tętniąca życiem restauracja „New Lucky Restaurant” w Ahmadabad słynie z pysznej herbaty z mlekiem, maślanych bułeczek i grobów między stolikami. Krishan Kutti Nair otworzył lokal na miejscu ponad stuletniego muzułmańskiego cmentarza! Mówi, że nie wie kto jest tam pochowany, ale ponoć klienci lubią te „małe groby, przypominające cementowe trumny”. Wszystkie z nich pomalowane są na zielono, a kierownik codziennie kładzie na każdym suszony kwiat.

źródło: gulfnews.com

  1. Restauracja w więzieniu (Włochy)

Restauracja, mieszcząca się w jednym z najlepiej strzeżonych więzień we Włoszech – Fortecy Medyceuszy jest tak popularna, że urzędnicy zastanawiają się nad udostępnieniem kolejnych pomieszczeń, które pozwolą powiększyć lokal. Klienci witani są przez strażników, którzy przeprowadzają bardzo szczegółową rewizję. Wokół pełno strażników, kamer bezpieczeństwa, krat i drutu kolczastego. Do kolacji śpiewa i gra Bruno, który został skazany za morderstwo. Podobnie jak obsługa i kucharze – wszyscy są wieźniami Fortecy. Do jedzenia podawane są wyłącznie plastikowe sztućce, a wszystko odbywa się pod czujnym okiem uzbrojonych strażników. Stoliki w tej osobliwej restauracji można zarezerwować wyłącznie z tygodniowym wyprzedzeniem, co najlepiej świadczy o tym, jak bardzo jest oblegana.

  1. Restauracja Robotów (Chiny)

Taki przydomek dostała od miejscowej ludności, która nie mogła uwierzyć w to, że dwoje ludzi może pracować od 6 rano do 3 w nocy. Jednak jeden z dziennikarzy „Today Morning Post” odkrył, że w rzeczywistości restauracja prowadzona jest przez dwie identyczne pary – braci, którzy poślubili bliźniaczki z tego samego miasteczka. Wiele osób wciąż o tym nie wie.

źródło: oddee.com

  1. Podwodna restauracja (Malediwy)

Pierwsza na świecie podwodna restauracja została otwarta w Hilton Maldives Resort & Spa w 2007 roku. Jest położona pięć metrów pod poziomem morza w otoczeniu tętniącej życiem rafy koralowej. Jej ściany wykonane są z akrylu, który daje niezwykłe, panoramiczne widoki.

  1. Restauracja „Kapusta i prezerwatywy” (Tailandia)

Ta sieć restauracji, istniejąca w Tajlandii, za motyw przewodni obrała sobie prezerwatywy, które są dosłownie wszędzie – wiszą oprawione w ramki na ścianach, ich zdjęcia są nadrukowane na wykładzinę, a przy kasie miska jest wypełniona nie miętowymi cukierkami, a właśnie kondomami. Zysk z restauracji przeznaczany jest na cele charytatywne.

  1. Restauracja medyczna (Taipei)

Wystrój tej restauracji jest zbliżony do szpitalnego, na ścianach wiszą kule, w rogach stoją wózki inwalidzkie, kelnerki ubrane są jak pielęgniarki, a napoje podawane na stojakach, jak kroplówki! Właściciel twierdzi, że w ten sposób chciał zrewanżować się za znakomitą opiekę lekarską, którą otrzymał w pobliskim szpitalu.

Post Author: szybka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *