10 najbardziej obrzydliwych potraw z całego świata

Coraz chętniej czerpiemy inspiracje kulinarne z różnych krajów na całym świecie i próbujemy smaków, które w Polsce są całkiem nieznane. Ale są takie potrawy, których większość z nas nie odważyłaby się spróbować.

  1. Pacha

Potrawa z Iraku, która wygląda jak rekwizyt z horrorów. To w rzeczywistości ugotowana głowa owcy, podawana w całości. Jedząc to danie możesz mieć wrażenie, że ktoś cały czas cię obserwuje i wcale nie będziesz się mylił… Gotowaną owczą głowę jedzą też Norwegowie, jako jedną z tradycyjnych potraw świątecznych.

 

  1. Casu Marzu

Danie z kuchni włoskiej, a konkretnie z Sardynii. Gdyby był to tylko cierpki, zgniły ser, nie byłoby w nim nic nadzwyczajnego. Ale do sera dodaje się larwy insektów, które podobno dodają smaku temu produktowi. Chociaż część z nich przeżywa fermentację i żyje jeszcze na talerzu.

 

  1. Balut

To danie o dość przyjemnej nazwie zamówić możemy w restauracjach w Kambodży i na Filipinach. Z pozoru Balut to kurze lub kacze jaja. Ich wyjątkowość polega na tym, że gdy są zapłodnione, zakopuje się je na kilka tygodni pod ziemię, by potem odkopać i zjeść jajo wraz z nienarodzonym pisklęciem.

 

  1. Natto

Japońskie danie, przygotowywane z soi. Do ugotowanej soi dodaje się bakterie, które powodują jej fermentację i sprawiają, że danie ma wstrętny zapach. Jest jednak cenione ze względu na właściwości trawienne.

 

  1. Lappkok

Niezwykła potrawa ze Szwecji, przypominająca nasze pierogi. Z tą jednak różnicą, że zamiast kapusty z grzybami, Szwedzi jako farsz wykorzystują szpik kostny i krew rekina.

  1. Krowie wymiona

W Toskanii możemy spróbować nie tylko krowiego mleka, ale także krowich wymion – smażonych albo duszonych.

 

  1. Haggis

Tradycyjne danie szkockie, przygotowywane z serca, wątroby i płuc owcy, zmieszanych z mięsem mielonym oraz cebulą, łojem i …płatkami owsianymi. Jakby tego było mało, całość gotuje się w zwierzęcym żołądku.

 

  1. Ortolan

Potrawa pochodząca z Francji i choć została już zakazana, dalej można ją kupić nielegalnie. Ortolan to niewielki ptaszek, którego… zjada się w całości, łącznie z dziobem i nóżkami. Na szczęście nie na surowo – zwierzęta topi się najpierw w alkoholu. W smaku przypominają orzechy laskowe z dodatkiem brandy.

  1. Pieczone małpie mózgi

W Honkgongu spróbować można smażonej nad ogniskiem małpki. Zwierzę zjada się w całości – łącznie z jej chudymi kończynami, które dość mocno przypominają ludzkie ręce i nogi. Mózg małpy wyjeść można łyżeczką, ale trzeba mieć do tego naprawdę mocne nerwy.

  1. Sernik z aligatora

Przy pozostałych daniach to wydaje się zwykłym deserem – no, może odrobinę dziwniejszym – takim jak nasze ciasto marchewkowe. Sernika z aligatora spróbować można w USA.

Post Author: szybka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *